Seler naciowy jest idealny dla osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę – nie bez powodu polecany jest osobom, które pracują nad formą, gdyż wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej.
Seler naciowy jest niskokaloryczny, zwiera około 5-7 kcal w 100 gramach, dodatkowo posiada właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu. Ponadto, spożywanie selera naciowego wpływa na proces trawienny oraz uzupełnia niedobory ważnych składników mineralnych, tj.: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo.
Seler naciowy może być podawany w różnorodny sposób. Najczęściej podawany jako przekąska, ale równie dobrze spisuje się w zupach, sosach, sałatkach…
My proponujemy sok z selera naciowego i jabłek. Jest szybki oraz prosty w przyrządzeniu, ponadto dodaje energii.
Składniki, jakie będą potrzebne to:
- 2-3 łodygi selera naciowego,
- 1-2 jabłka,
- woda mineralna,
- sok z 1/2 cytryny.
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy wszystkie owoce. Następnie, drylujemy jabłka. Na końcu miksujemy składniki i uzyskujemy pyszny, świeży i zdrowy sok.
Smacznego!