SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z KOZIM SEREM I PESTKAMI DYNI

Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem i pestkami dyni to pożywne danie dla każdego.

Buraki zawierają m.in.: witaminę C, która wspomaga ogólną odporność, wapń wspiera kości i zęby, a magnez zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Kozi ser natomiast zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Regularne spożywanie buraków i koziego sera w różnej postaci to profilaktyka przeciw chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Dodatkowo spożywanie pestek dyni pomaga redukować tkankę tłuszczową, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, wspomaga odchudzanie.

To czego potrzebujesz:

  • 4 średnie buraki,
  • oliwa,
  • 100 g dojrzewającego koziego sera,
  • sól morska i pieprz,
  • czerwony ocet winny,
  • 2 łyżki pestek dyni.

Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w 220°C, aż zmiękną (około godziny).

Studzimy, następnie obieramy i kroimy w plastry. Posypujemy kozim serem pokrojonym w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i octem. Pestki dyni podprażamy z odrobiną soli na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.

Smacznego!

Your goods are now in the shopping basket. To receive a discount you need to be logged in as a member
Log in i Become a Member