Pieczone brukselki z mozzarellą

Pieczone brukselki z mozzarellą to lekkie niskowęglowodanowe danie.

Brukselki zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów, m.in. A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K, a przy okazji mają tylko 42 kcal w 100 gramach.

Składniki:

  • 250g brukselek,
  • mleko,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka sosu sojowego 15 g,
  • pół kuli mozzarelli 60 g,
  • 1 łyżka parmezanu 15 g,
  • 1 łyżeczka majeranku, pół łyżeczki mielonego kminku, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Brukselki gotuj przez 5 minut – w wodzie z mlekiem i ze szczyptą cynamonu (w ten sposób stracą swój gorzkawy posmak).

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Brukselki przekrój na połowy i włóż do żaroodpornego naczynia. Z sosu sojowego, łyżki wody, ząbka czosnku i przypraw zrób sos. Skrop brukselki sosem, posyp startym serem mozzarella oraz tartym parmezanem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!

Your goods are now in the shopping basket. To receive a discount you need to be logged in as a member
Log in i Become a Member