Lekkie ciasto cynamonowe ze śliwkami

Coś słodkiego, pożywnego, a zarazem niskokalorycznego?

Proponujemy smakowite kruche ciasto cynamonowe ze śliwkami.

Śliwki są źródłem błonnika i witamin. Śliwki to aromatyczne, soczyste owoce – w zależności od odmiany, bywają bardzo słodkie lub mają cierpko-słodkawy posmak.

To czego potrzebujesz:

  • 260 g mąki pszennej – 2 szklanki
  • 1 jajko
  • 120g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu

Mąkę wymieszaj z jajkiem i jogurtem oraz proszkiem do pieczenia, dodaj łyżkę cynamonu oraz kardamonu. Wyrób ciasto i włóż je do zamrażarki na 30 minut. Wyłóż ciasto do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Ze śliwek wyjmij pestki, następnie pokrój owoce na małe kawałki. Wyłóż śliwki na podpieczony spód i piecz w piekarniku przez około pół godziny.

Gotowe!

Your goods are now in the shopping basket. To receive a discount you need to be logged in as a member
Log in i Become a Member